Dieta optymalna

Na czym polega ta dieta?
I
stotą Diety Optymalnej jest matematycznie wyrażony stosunek białka – tłuszczu – węglowodanów, który wynosi (B : T : W) 1 : 2,5 – 3,5 : 0,7.

Dlaczego jest taka niezwykła i inna od innych?
Jest niezwykła, ponieważ na diecie optymalnej człowiek nie choruje, ma odporność na wszelkie infekcje, bakterie i wirusy.

A jeżeli choruje, to choroby cofają się, zanikają w sposób przyczynowy. Jeżeli człowiek bardzo zaniedbał swoje zdrowie, i w organizmie powstały już zmiany nieodwracalne, to zawsze jest szansa na powstrzymanie procesu choroby.,
Chudnięcie i szczupła sylwetka naturalnym następstwem stosowania diety optymalnej. Na diecie optymalnej człowiek jest zawsze syty. Posiłek jest najpierw 3 razy dziennie, po kilku miesiącach – dwa razy dziennie.

Dieta Optymalna jest jedyną dietą, która przechodziła wiele badań klinicznych już od początku lat osiemdziesiątych XX wieku.

Badaniem skutków Diety Optymalnej zajmuje się katedra Bromatologii przy Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu kierowana przez prof. Juliana Przysławskiego, a badaniami klinicznymi zajmuje się dr Izabela Bolesławska.

Na co pomaga?
Na wszystko. Nazwa Dieta Optymalna mówi, że człowiek na tej zbilansowanej diecie B : T : W (białko, tłuszcz, węglowodany), dostarcza organizmowi wszelkie niezbędne składniki (białko, tłuszcz, węglowodany), w optymalnej ilości z wszystkimi witaminami, makro i mikro elementami, solami mineralnymi.

Dieta Optymalna dostarcza organizmowi białko i tłuszcz (zwierzęcy, (ew. oliwa z oliwek), najwyższej wartości, plus niewielką ilość węglowodanów złożonych (jarzyny, ziemniaki).

Dieta Optymalna leczy przyczynowo cukrzycę I i II typu, SM, choroby serca, otyłość, rewelacyjne wyniki diety optymalnej sprawdzają się przede wszystkim w chorobach przewodu pokarmowego. Dieta optymalna świetnie działa na astmę oskrzelową, choroby tarczycy, migreny wszelkiego typu, neurastenię, chorobę Bechterewa, chorobę Buergera, GPP (gościec przewlekły postępujący), łuszczycę, miażdżycę i wiele innych.

Dieta Optymalna leczy zdecydowaną większość chorób (oprócz chorób genetycznie uwarunkowanych, których jest tylko 1,5 %). Doskonałe wyniki leczenia cukrzycy I i II stopnia, astmy oskrzelowej, wrzodów żołądka i dwunastnicy. Bardzo przydatna w leczeniu SM. Nawet przy nieodwracalnych zmianach w organizmie, powstrzymuje proces choroby.

Kto i kiedy ją wymyślił?
Dietę Optymalną określił dr Jan Kwaśniewski w końcu lat sześćdziesiątych XX wieku.
Dr Jan Kwaśniewski napisał 7 książek o Diecie Optymalnej. Siódma książka nosi tytuł „Instrukcja Obsługi Człowieka”, ponieważ człowiek, tak jak każde inne urządzenie, podlega ścisłej instrukcji obsługi w kontekście diety. Jeżeli dieta człowieka będzie zła, to znaczy, że człowiek nie zastosował się ściśle do swojej instrukcji, a więc musi chorować!

Jakie składniki trzeba jeść i ile razy dziennie?
Je się przede wszystkim jajka, 4-5 dziennie. Dzieci i młodzież je całe jajka, dorośli tylko żółtka. Bo białko jajka (otoczka żółtka) jest dla dorosłych ludzi bardzo mało wartościowe.

Najbardziej wartościowe jest mięso wieprzowe, bo białko świni jest najbardziej zbliżone do białka człowieka, a człowiek powinien zjadać przede wszystkim to, z czego się sam składa.Im mięso jest bardziej tłuste, to tym lepiej dla organizmu, ponieważ organizm potrzebuje znacznych ilości tłuszczów do swoich przemian metabolicznych, wytwarzania energii i rozpuszczania witamin A, D, E i K.

Trzeba zjadać podroby, salcesony, pasztety, galarety z nóżek, kaszanki, sery żółte i pełnotłuste twarogi, śmietany.

Mięso, sery, ryby mają odczyn kwaśny. Dla zrównoważenia produktów kwaśnych, zjada się warzywa, bo są zasadowe (z wyjątkiem brukselki i kukurydzy, która ma odczyn kwaśny).

Dieta Optymalna eliminuje ze swoich jadłospisów słodycze, pieczywo, kasze, ryż, płatki, fasolę, groch, wszelkiego rodzaju fast food.

Dieta czy terapia?
To jest dieta, czyli sposób na życie, nie terapia.Tę dietę stosuje się przez całe życie. A wtedy człowiek umiera godnie, w łóżku, we śnie, w bardzo podeszłym wieku. Pod warunkiem, że dietę stosował od dzieciństwa.

Jak ta dieta wpłynęła na Pana życie?
Dietę Optymalną stosuję 14 lat, pozbyłem się wrzodów żołądka, krwawienia dziąseł, bólów kręgosłupa, częstych bólów głowy.Nastąpiło znaczne zwiększenie energii i aktywności fizycznej. Pojawiła się konieczność potrzeby ruchu i wysiłku fizycznego.

Czy są jakieś przeciwskazania?
Dla nikogo, nigdy nie ma przeciwwskazań do stosowania Diety Optymalnej.

Szczegółowe informacje: Jerzy Mierzyński, specjalista diety optymalnej, tel.+48 513 494 353

DYPLOM DORADCY Ż.O.

Ciekawe strony internetowe:
http://www.stachurska.eu/?p=7701
http://www.dr-kwasniewski.pl/
http://optymalni.poznan.pl/arkadia-poznan/